Om Sara

Sara Arámbula är en modern muntlig berättare med bas i Skåne.
I slutet av 2009 blev hon Nordisk Mästare i berättande vid BerättarSlam i Köpenhamn. Tidigare under året hade hon kammat hem både titeln Skånsk och Svensk Mästare, i Landskrona respektive Ljungby.

Sara är muntlig författare, vilket betyder att hon gör de flesta av sina berättelser själv. Hon har rockärmen full av historier för alla öron och tillfällen. Om svampar och hagelgevär, tandställningar och romantiska frimärken. Om fyrkantiga ägg och en pappa som sover på en pinne, om älgar och kulblixtar och mycket, mycket mer…

Sara lever på sitt berättande sedan 2006. Foto: Matso Pamucina

Sedan flera år är Sara ordförande i Berättarakademin (BRAK). BRAK är en sammanslutning av berättare, på båda sidor Öresundsbron, vars syfte är att utforska och förnya det moderna muntliga berättandet. Tillsammans med övriga professionella berättare i BRAK arbetar Sara med att göra nya berättelser och utvecklas som berättare. Dessutom genomför BRAK olika berättarprojket och -föreställningar tillsammans, till exempel berättarrazzior på skolor.

Undervisning i muntligt berättande ger Sara både enskilt och tillsammans med Berättarakademin. För företag, privatpersoner, föreningar, folkhögskolor, politiker, grundskoleklasser och lärare av alla de slag.

Sara läste läkemedelskemi i Uppsla under fem år och är legitimerad apotekare. Efter att i flera år jobbat med forskning på ett läkemedelsföretag i Lund, sa hon upp sig och startade eget som berättare. Sedan 2006 lever Sara på sitt berättande.