Övrigt berättande

Här, för 100 år sedan. De gamla husen berättar.

Svea porträtt
Berättelsens huvudperson, Svea. (Foto utlånat av Catarina Brown, Sveas brorsdotter)

På uppdrag av Hässleholms kommun har Sara Arámbula skapat en berättarvandring med historisk grund. Vandringen har en hemsida där man kan lyssna, se vandringskartan och titta på gamla foton på de gamla husen och huvudpersonerna. Man kan också långa MP3-spelare och karta på turistbyrån i Hässleholms kulturhus, och gå vandringen när man vill.

Året är 1913 och Svea är 12 år gammal. Hon går sitt sjätte och sista skolår på Kyrkskolan i Hässleholm. Sveas pappa var A. B. Nilsson. Han hade Hässleholms första bio ”Hessleholms Biograf-Teater” och körde Hässleholms första bil. Den hade registreringsnummer L2, och var alltså länets andra bil. I skolans inskrivningsbok är hans titel ”Velocipedreparatör”. Han hade nämligen en cykelverkstad också. Svea har två problem – dels blir hennes lillebror Göte retad av de stora pojkarna, och dels vill hon läsa vidare i kommunala mellanskolan. Hennes idol är hämtad från en biofilm som gick 1913 – Rosa Bell, den kvinnliga detektiven.

För den som vill veta mer, finns det möjlighet att lyssna på två extra ljudspår. Ett som berättar hur det sedan gick för Svea i livet, efter att berättelsen slutar, och ett annat som berättar om vad som är sant i berättelsen. Huvudpersonerna i berättelsen har funnits, och platserna är verkliga platser.

Vill du ta dig en titt, så finns länken till berättarvandringens sida här.

 

 

Sara berättar på centralsjukhuset i Kristianstad (foto: Linda Gärdebring).
Sara berättar på cemtralsjukhuset i Kristianstad (foto: Linda Gärdebring).

Berättarronden – för barn på sjukhus

– Hej, jag heter Sara och skulle gärna vilja berätta en historia för dig.
Så kan det låta när Sara kliver in genom dörren till ett av rummen på barnavdelningen på Centralsjukhushuset i Kristianstad. Klart att man vill ha en berättelse! När alla satt sig – eller lagt sig – bekvämt till rätta börjar Sara berätta.

Beroende på vem som lyssnar kan det bli allt ifrån historien om Oscar och hans hemliga superkraft till den om Roskildefestivalen.När berättelsen är slut kommer det ofta spontana kommentarer:
– Är det sant?
– Har jag också en superkraft?
– Jag har inte varit på Roskildefestivalen, men på Siesta. Och då…

En god historia kan få en att glömma slangar och sprutor en stund (foto: Linda Gärdebring).

Under hösten 2010 och på våren 2011 gick Sara Arámbula Berättarronden på CSK:s barnavdelningar varje onsdag. Då fick alla barn och ungdomar som vill ta del av hennes rika skatt av berättelser.

Projektidén kommer från berättaren själv, inspirerad av amerikanska Clownronden. Projektet finansieras av Region Skåne och Kommunförbundet Skåne som en del av satsningen Kultur i Vården.

Läs mer:

Barn på sjukhus får berättarrond, Region Skånes hemsida

Barn vårdas med berättelser, Dagens medicin

Sara berättar för sjuka barn, Norra Skåne

Sara Arámbula – aktuell profil på Vårdalinstitutet