Berättarvandring

Här, för 100 år sedan. De gamla husen berättar.

Svea porträtt

Berättelsens huvudperson, Svea. (Foto utlånat av Catarina Brown, Sveas brorsdotter)

På uppdrag av Hässleholms kommun har Sara Arámbula skapat en berättarvandring med historisk grund. Vandringen har en hemsida där man kan lyssna, se vandringskartan och titta på gamla foton på de gamla husen och huvudpersonerna. Man kan också långa MP3-spelare och karta på turistbyrån i Hässleholms kulturhus, och gå vandringen när man vill.

Året är 1913 och Svea är 12 år gammal. Hon går sitt sjätte och sista skolår på Kyrkskolan i Hässleholm. Sveas pappa var A. B. Nilsson. Han hade Hässleholms första bio ”Hessleholms Biograf-Teater” och körde Hässleholms första bil. Den hade registreringsnummer L2, och var alltså länets andra bil. I skolans inskrivningsbok är hans titel ”Velocipedreparatör”. Han hade nämligen en cykelverkstad också. Svea har två problem – dels blir hennes lillebror Göte retad av de stora pojkarna, och dels vill hon läsa vidare i kommunala mellanskolan. Hennes idol är hämtad från en biofilm som gick 1913 – Rosa Bell, den kvinnliga detektiven.

För den som vill veta mer, finns det möjlighet att lyssna på två extra ljudspår. Ett som berättar hur det sedan gick för Svea i livet, efter att berättelsen slutar, och ett annat som berättar om vad som är sant i berättelsen. Huvudpersonerna i berättelsen har funnits, och platserna är verkliga platser.

Vill du ta dig en titt, så finns länken till berättarvandringens sida här.